Tips om energiedieven aan te pakken

Tips om energiedieven aan te pakken

Zij is misschien de vriendin die je blijft vertellen over haar geweldige baan. En hij vraagt ​​nooit naar de onze. Het kan de moeder zijn die ongevraagd commentaar levert op onze relatie, de collega die constant over alles en iedereen klaagt zonder om oplossingen te geven, of de partner die ons constant het gevoel geeft dat we iets verkeerd doen. “Energievampieren zijn overal”, zegt Judith Orloff, een Amerikaanse professor in de psychiatrie aan de UCLA in Los Angeles, Californië. Na elke ontmoeting met deze mensen voelen we ons ongemakkelijk – afwisselend leeg en uitgeput de prikkelbaar of deprimerend. Deze stemmingswisselingen zijn klassieke tekenen dat we in het leven zijn met de mensen om ons heen energie vampiers hij is aan het werk. “Ze kunnen ons optimisme en kalmte letterlijk opzuigen”, zegt Judith Orloff.

Orloff merkt op dat meelevende vrouwen en mannen die goed de plaats van anderen innemen, vaak het slachtoffer worden van energierovers. Maar zelfs degenen die het moeilijk vinden om grenzen te stellen, anderen willen plezieren of een laag zelfbeeld hebben, lopen gevaar. We voelen meestal wanneer de balans in een relatie tussen aanbod en ontvangst verstoord is. Mensen die onze energie stelen, raken vaak op de een of andere manier gewond, merkt de psychiater op.

Ze zijn misschien overdreven kritische, perfectionistische ouders geweest en vinden daarom fouten bij anderen. Of alles in hun leven is hen afgenomen en ze hebben nooit geleerd om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen: dan passen ze zich aan de rol van het slachtoffer aan en vragen voortdurend om hulp van anderen. Door de kracht van anderen uit te putten, compenseren energiedieven hun eigen zwakte en onzekerheid. Meestal doen ze het niet expres, zegt Orloff. Maar bewust of onbewust brengen ze ons uit balans. Daarom moet je ze herkennen.

Eigenschappen waarmee jij energiezuigers herkent

  1. U accepteert uw beperkingen niet.
  2. Ze dwingen je om te rechtvaardigen.
  3. Je wordt onder druk gezet met beschuldigingen, vragen en hints.
  4. Ze worden voorgesteld als slachtoffers of als intimidatoren.
  5. Ze geven je een schuldgevoel.
  6. Ze betrekken je bij conflicten.
  7. Haar gedachten draaien vaak om haar.
  8. Ze maken je gek.
  9. Je staat niet open voor kritiek.
  10. Ze voelen zich slecht, moe, schuldig of zelfs agressief in hun aanwezigheid.

Omdat mensen energiedieven worden

Het is vanaf het begin moeilijk uit te leggen hoe zo’n energierover wordt. Vaak ligt de reden hiervoor in het verleden. Traumatische ervaringen, gebrek aan liefde en aandacht van ouders, ongegronde schuldgevoelens of manipulatie van een andere overvaller kunnen hiervan de oorzaak zijn. Energierovers hebben vooral geen eigen energie en moed. Ze proberen ze allebei uit hun omgeving te trekken. Als verdedigingsstrategie proberen ze onbewust hun verstoorde gevoel van eigenwaarde te compenseren door hun gedrag. Grenswachten zijn ook vaak energiedieven.

Typologie van energiedief

de narcist

Praten is zijn favoriete bezigheid en hij doet het het liefst voor zichzelf, hij staat vaak in het middelpunt van de belangstelling op een feestje. “Narcisten kunnen in het begin heel aantrekkelijk zijn, omdat ze heel extravert en grappig kunnen zijn”, legt professor Hans-Werner Bierhoff uit, een sociaal psycholoog aan de universiteit van Bochum. Maar iedereen die in de val van een narcist trapt, kent de keerzijde: narcisten willen aandacht en bewondering. Meestal gaan de gesprekken over haar. de gevoelens en belangen van anderen negeren of bagatelliseren. Maar als er geen rekening wordt gehouden met onze behoeften, verspreiden frustratie en teleurstelling zich snel: we hebben het gevoel dat we niet genoeg krijgen en moeten altijd geven. “De reden dat narcisten zo gevaarlijk zijn, is dat ze geen empathie hebben en een beperkt vermogen hebben om onvoorwaardelijk lief te hebben”, waarschuwt Judith Orloff.

Wat helpt? grenzen stellen!
In een interpersoonlijke relatie moeten vanaf het begin duidelijke grenzen worden gesteld, zodat de narcist geen misbruik maakt van andere mensen of ze zelfs maar neerhaalt. Een narcist zou voorzichtig moeten weten wanneer zelfgenoegzaam gedrag buitensporig is. Communicatie is altijd de beste oplossing.

De controlefreak

“Weet je wat je nu nodig hebt?” Zo begint een typisch voorstel van controlfreak – een soevereine man die denkt dat hij alles het beste weet. En dat maakt hij graag bekend. Dit kunnen aanbevelingen zijn voor ons liefdesleven, maar ook dogmatisme in het dagelijks leven, maar ook tips om beter af te vallen. Controleverslaafden zijn perfectionisten aan wiens normen niemand kan voldoen.

Wat helpt? Toon vertrouwen!
Het helpt vaak om jezelf te beheersen tegen de verschrikkingen van controle en om het individu in een gesprek duidelijk te maken dat controlerend en toezichthoudend gedrag niet getolereerd wordt. Een andere optie is om afstand te nemen van de persoon. Je moet ook kalm zijn met een controlefreak en agressief taalgedrag vermijden.

Het slachtoffer

Het werk is vermoeiend, de nieuwe vriend is al vertrokken en nu is de auto beschadigd. Dit is hoe het typische slachtoffer rouwt. De boodschap: iedereen is tegen mij, je moet me nu redden. Het is verre van deze energiezuigers om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Aan het begin van een uitputtende relatie met een slachtoffer is er vaak behoefte aan hulp. Maar het kan stressvol zijn om constant te horen hoe slecht mensen zijn: we voelen ons opgebrand. “Mensen zoals hij hebben de neiging om iemand te zoeken die erg sociaal is. “Ze hebben iemand nodig die hen blijft redden en hun problemen oplost”, legt Meike Müller, een coach en mediatrainer uit Berlijn, uit.

Wat helpt? inzicht tonen!
Ook als het moeilijk is en het gezeur op den duur vervelend wordt. Probeer inzichtelijk te zijn en luister naar de persoon. Na het luisteren is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar een oplossing voor het probleem waar je over klaagt.

de verdeelde

Zwart of wit, haat of liefde en niets daartussenin – zo reageert de verdeelde persoonlijkheid. Dit is vooral pijnlijk in vriendschappen: je wordt snel gekozen als je nieuwe beste vriend en voelt je verheven tot de troon. Maar hij rijdt wel net zo snel weg als je iets doet met een andere vriend. En wie haar durft te bekritiseren, zal in de afgrond van haar gunst vallen. Dan laat het je het voelen met uitbarstingen van woede of intriges. Gevolg: we houden onze ware overtuigingen en gevoelens op de achtergrond omdat we bang zijn voor hun straf – en we voelen ons oprecht gevangen in deze vriendschap. Want als je constant kalm probeert te blijven omdat je bang bent dat de ander je anders gaat haten en wraak zal nemen, voel je je al snel machteloos door je gedrag.

Wat helpt? Wis de verschillen!
Iedereen die oneerlijk is behandeld en zich herhaaldelijk in de steek gelaten voelt, moet dringend de dialoog zoeken. toont bijv. Bijvoorbeeld bij een meisje dat je blijft teleurstellen, heb je geen inzicht, dus je moet je afvragen of afstand tot deze persoon niet de beste oplossing is.

Wat te doen tegen energiediefstal?

Heb je iemand in je kennissenkring gevonden die je voortdurend emotioneel lokt en heb je bovenstaande tips al toegepast? Dan is het tijd om te beslissen. Of het nu vrienden of familieleden zijn – twijfel dringend aan uw relatie met deze persoon. Volg dit patroon:

Zijn er positieve momenten tussen jullie?

Ja: Zijn deze momenten genoeg om de vriendschap te behouden? Als je deze vraag ook met ja hebt beantwoord, voer dan opnieuw een heel duidelijk, verhelderend gesprek met deze persoon. Maak haar duidelijk dat je verbonden bent met de vriendschap, maar dat je onder de gegeven omstandigheden niet verder kunt.

Nee: Als er geen mooie momenten tussen jullie (meer) zijn, moet je deze vriendschap niet meer behouden en erover nadenken om uit elkaar te gaan. Laat het langzaam gaan en ontmoet meer mensen die je goed doen als energiebron.

Wat als de energiedief een collega is?

Kun je niet vermijden dat de persoon je constant naar beneden sleept? Zeker als je samenwerkt, is het nog belangrijker om een ​​open en verhelderend gesprek te voeren. Heb je al gesproken en helpt het niet? Soms loont het de moeite om een ​​derde collega of leidinggevende te vragen met je mee te gaan.

Als al het andere faalt, krijg dan ideeën van anderen – in het ergste geval zelfs met een nieuwe baan of een hele nieuwe baan. We brengen zoveel van ons leven door op het werk dat de psychologische gevolgen op de lange termijn het niet waard zijn. Bedenk hoeveel moeite er achter zit en of dat een mogelijkheid voor je zou zijn.

Wat moet ik doen als mijn partner een energierover is?

Als je partner een energierover is, heb je waarschijnlijk al vaak geprobeerd met hem te praten. Als het dan nog steeds niet verandert, laat je partner dan voelen dat je geen zin meer in de relatie ziet. Misschien doet de explosiviteit hem beseffen hoe smal de lijn is die hij in werkelijkheid volgt met zijn egoïstische gedrag. Als hij tenminste enig inzicht toont, heeft de samenwerking nog een kans. Let ook hier op jezelf en je wensen. Val op en bescherm jezelf tegen energiediefstal.

Wat moet ik doen als ik dezelfde overvaller ben?

Allereerst is het een goed teken dat je hebt ingezien dat je een energierover bent. Iedereen kan van tijd tot tijd muteren in een energievampier. Maar maak je geen zorgen – je kunt er iets aan doen! Maak contact met iemand anders om hun energie uit te putten als je dringend werkt aan je eigen humeur voor het leven. Concentreer je op jezelf en lach, ook al vind je het nu niet leuk. Je kunt ook een takenlijst maken en elke avond dingen opschrijven waar je die dag blij van werd. Ontspan en probeer te genieten van de kleine dingen in het leven. Het is ook handig als je op zoek bent naar een hobby die dient als balans in een stressvol dagelijks leven. Hoe zit het bijvoorbeeld met sporten? Lichaamsbeweging is en blijft de beste manier om echt te trainen en je hoofd leeg te maken. Logopedie kan ook helpen als je niet op eigen kracht uit de negatieve spiraal komt.

Al het andere kan je energie verminderen

Ja, het zijn niet alleen mensen die je energie kunnen uitputten. Andere, alledaagse dingen kunnen je snel moe maken. Denk hierbij aan slaapproblemen, angst, verveling, zorgen en onafgemaakte zaken die je al lang uitstelt. Een ongezond voedingspatroon en te weinig beweging kunnen er ook voor zorgen dat je je machteloos voelt.

Hoe kan ik energiediefstal voorkomen?

Energiediefstal voorkomen is niet zo eenvoudig! Je hebt vaak een sterke en stabiele persoonlijkheid nodig om negatieve energieën te weerstaan. Werk aan je zelfzorg en probeer afstand te nemen van energiedieven. Het helpt vaak als je vreugde in jezelf creëert, niet afhankelijk van externe factoren. Leer nee zeggen en besteed zo min mogelijk tijd aan mensen die je geen goed doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.