Advertisement

Tips voor een uitgebalanceerd diner

Een gezonde en evenwichtige voeding is essentieel voor de groei en ontwikkeling van uw kinderen. Groenten en fruit zijn belangrijke pijlers van een voedzaam en vitaminerijk dieet. Maar veel ouders kennen het probleem: de kroost houdt niet van alles en is bijzonder als het gaat om het kiezen van gerechten en maaltijden. Vooral gezonde groenten worden vaak weggegooid en op het bord achtergelaten. Dit komt door de bittere stoffen die in veel soorten groenten zitten waar de kleintjes niet van lusten. Soms kan beperkt eetgedrag ook een uiting zijn van een fase van minachting waarin kinderen hun grenzen willen opzoeken.

Pasta- en rijstgerechten zijn vooral populair bij kinderen. Ook ongezonde gerechten als pizza en aardappelen zijn erg populair. Als gevolg hiervan maken veel ouders zich zorgen dat hun kind niet genoeg voedingsstoffen en vitamines krijgt. Het Federaal Voedingscentrum geeft duidelijk aan: Zolang uw kind gezond is en goed groeit en rekening houdt met zijn leeftijd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Meestal veranderen eetgewoonten vanzelf in de kindertijd.

Gezond eten voor kinderen – dit is waar het om gaat:

Wanneer u uw baby voedt, moet u de volgende basisregels van het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie volgen:

  • Uw kind moet veel water drinken – bij voorkeur water in plaats van suikerhoudende dranken.
  • Eet veel plantaardig voedsel, zoals fruit en groenten en volkoren granen.
  • Alleen dierlijk voedsel zoals vlees, worst, vis, melk, kaas en eieren dienen met mate te worden geconsumeerd.
  • Gebruik zout en suiker spaarzaam. Ook zoetigheden, vetrijke voedingsmiddelen en kant-en-klare snacks zouden een uitzondering moeten zijn.
  • Pas op voor kleine ronde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, bessen of noten, omdat het risico op verstikking groot is.

Ook interessant: Verrassend ongezond voedsel voor kinderen >>

Gezond dineren voor kinderen: de beste tips

Gastronomische diversiteit is belangrijk om kinderen te inspireren gezond te eten. Bied uw kind zo vroeg mogelijk verschillende voedingsmiddelen aan. Ook cruciaal: bij kinderen eet het oog vooral. Daarom moeten de gerechten mooi worden gepresenteerd en verleid met verschillende kleuren, geuren en texturen om de nieuwsgierigheid van uw kind te wekken.

Hieronder geven we je tips voor een koud en warm diner.

Koud diner voor kinderen:

Het klassieke diner is vooral populair bij kinderen. Gebruik geen lichte gebakjes, zoals tarwebloembroodjes voor sandwiches. Door de korte keten van koolhydraten verzadigen tarwebloemproducten je slechts korte tijd en veroorzaken ze schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Mix- of volkorenbrood is dus gezonder.

Bied uw kind afwisseling. De gezonde coatings waar kinderen van genieten zijn roomkaas en zachte kazen zoals gouda of boter. Aangezien verwerkte vleesproducten zoals worst veel zout, kruiden en fosfaten bevatten, kunt u het beste salami, ham en dergelijke vermijden.

Tip: Gehakte groenten passen goed bij de sandwich. Raw food sticks zoals wortel, paprika, komkommer en colorabi zijn vooral populair bij kinderen en zorgen voor een extra variatie aan smaken.

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.