Veganistisch dieet: 6 heerlijke vleesalternatieven

Veganistisch dieet: 6 heerlijke vleesalternatieven

Waarom vleesalternatieven eten?

Ecologische en gezondheidsaspecten spreken in het voordeel van het niet consumeren van vlees en vleesproducten zoals worst. De wereldwijde vleesconsumptie is de afgelopen 60 jaar met 400% gestegen. Vandaag delen we de planeet met vele miljarden runderen, varkens en kippen die uitsluitend voor de vleesproductie worden gehouden. Deze dieren voeden zich met voer dat het verwijderen van uitgestrekte bosgebieden vereist om te groeien. De hedendaagse plantenteelt heeft ook een negatieve invloed op de kwaliteit van onze bodem en veroorzaakt vervuiling van het grondwater en aangrenzende waterlichamen.

De schadelijke effecten van een hoge vleesconsumptie op het klimaat zijn al lang bekend. Ook de geneeskunde geeft goede redenen om geen vlees en vleesproducten te eten. Want een hoge consumptie van rood vlees gaat gepaard met negatieve gezondheidseffecten, zoals hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten, transvetten, toegevoegde suikers en een verhoogd zoutgehalte in vleeswaren zijn ook zeer schadelijk voor onze gezondheid.

In de afgelopen decennia is er bij veel consumenten een trend geweest naar een groter gezondheids- en milieubewustzijn. Hoewel veganistische diëten nog steeds een belangrijke rol spelen, besteden veel mensen nu aandacht aan in ieder geval een verminderde, milieuvriendelijkere en gezondere levensstijl. Plantaardig alternatief vlees speelt hierbij een bijzonder belangrijke rol. De grote vraag heeft ertoe geleid dat fabrikanten nu een breed assortiment eiwitrijk alternatief vlees van plantaardige oorsprong aanbieden. We presenteren u hier het beste.

Ook interessant: Dit gebeurt er als je elke dag vegan eet>>

6 alternatieven voor vlees van plantaardige oorsprong die gezond en lekker zijn

1.

Tofu is de klassieke vegan vleesvervanger. De verscheidenheid aan producten is enorm, er zijn inmiddels tientallen verschillende tofu-producten in de conventionele supermarkten. Vooral de gerookte tofu, die de gerechten kruiden met zijn rijke aroma, is populair. Veel kopers vinden ook de gemarineerde versies of de grond vermengd met specerijen en kruiden. Tofu wordt gemaakt van sojabonen. Deze worden samen met water gepureerd. De resulterende vloeistof wordt vervolgens verwarmd en samengeperst tot vaste stukken. Tofu is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. 100 gram tofu bevat tot wel 15 gram eiwit en veel mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.

Heerlijk: Probeer ons recept voor een pan met zuurkool met tofu en aardappelen>>

2. Seitan

Seitan is puur gluten. Veganistisch eten met een bedrieglijk echte vleestextuur is gemaakt van tarwebloem. Spoel de bloem met water totdat alleen het tarwe-eiwit overblijft. Seitan bevat geen zetmeel meer en is van zichzelf smakeloos. Als het klaar is, smaakt het echter snel en is het geweldig om te kruiden en te marineren. Seitan is oorspronkelijk afkomstig uit de Japanse keuken en is extreem eiwitrijk. In 100 gram seitan zit gemiddeld 25 gram eiwit. Daarnaast bevat veganistisch eten kalium, ijzer en calcium.

3. Zwarte bonen

Zwarte bonen zijn de nieuwe superster onder de alternatieve plantaardige vleessoorten. Heerlijke bonen worden vaak gebruikt als basis voor hamburgers. Ze bevatten veel vezels en eiwitten. 100 gram zwarte bonen bevatten 20 gram eiwit en veel belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium en calcium. Veganistische vleesvervanger is ook rijk aan antioxidante flavonoïden die ontstekingen kunnen verminderen en vrije radicalen in onze cellen kunnen binden. Flavonoïden zijn trouwens verantwoordelijk voor de zwarte kleur van de boon.

Probeer het nu: Ons recept voor een heerlijke zwarte bonenburger met guacamole>>

4. Jackfruit

De subtropische jackfruit groeit als een enorme ballonachtige vrucht die vele kilo’s weegt op de jackfruitboom met dezelfde naam. Rijpe vruchten zijn erg zoet en smaken naar ananas, maar zijn minder zuur. Onrijpe vruchten daarentegen zijn smaakloos en hebben een bijzonder vezelig vruchtvlees. Dit maakt onrijpe jackfruits uitstekende vleesalternatieven op basis van planten die perfect kruiden en marinades accepteren en een mondgevoel geven dat verwarrend is, vergelijkbaar met dat van vlees wanneer het wordt gegeten. Jackfruit-vlees is ideaal voor veganistische curry en nu kun je jackfruit-producten vinden om te koken, bakken en braden in goed gesorteerde supermarkten.

Video: Zo wordt jackfruit een bedrieglijk echte vleesvervanger

Leave a Reply

Your email address will not be published.