Vermijd deze vier fouten

Vermijd deze vier fouten

immuunsysteem in de winter

Vooral in de winter verhogen wind, kou en regen het risico op ziekte. Daarnaast zijn er veel virussen en ziekteverwekkers waarvoor men in deze periode het meest vatbaar is. Op dit moment moet je de afweer van je lichaam versterken met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Versterk het immuunsysteem: vermijd 4 fouten

Naast gebrek aan lichaamsbeweging, alcoholgebruik, roken en ongezonde voeding, zijn er drie typische dagelijkse fouten die het immuunsysteem verzwakken. U moet deze fouten vermijden om het koude seizoen in goede gezondheid door te brengen.

1. Koude voeten

Koude voeten moet je in de winter vermijden, omdat ze indirect het immuunsysteem verzwakken. Als de voeten erg koud zijn, probeert het lichaam ze te beschermen tegen verdere afkoeling. Om dit te doen, vernauwt het alle bloedvaten om verder warmteverlies te voorkomen. Hierdoor worden bepaalde gebieden, zoals de slijmvliezen in mond, neus en keel, minder van bloed voorzien en kunnen verkoudheidsvirussen makkelijker doordringen. Draag in de winter dikke sokken en warme schoenen en houd je voeten thuis warm met een warmtekussen of warmwaterkruik.

2. Er is niet genoeg vloeistof

In de zomer is het voor ons gemakkelijker om veel te drinken door beweging in de frisse lucht en hoge temperaturen. In de winter kan het een grotere uitdaging zijn om aan minimaal twee liter per dag te komen. Voldoende vochtvoorziening is ook in de winter belangrijk, omdat de slijmvliezen vochtig moeten worden gehouden om actief te worden beschermd tegen ziekteverwekkers. Niet genoeg drinken kan ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere symptomen. Als je het moeilijk vindt om koude dranken bij lage temperaturen te drinken, kun je thee zonder suiker gebruiken. Voeg ook fruit en groenten toe die veel water bevatten, zoals komkommers, radijzen of grapefruits. Trouwens: donkere urine is een teken van uitdroging!

3. Heel weinig slaap

Een goede nachtrust is vooral in de winter belangrijk voor het lichaam, omdat ons immuunsysteem werkt terwijl we slapen. Daarnaast is het stresshormoon cortisol, dat het immuunsysteem vertraagt, ‘s nachts minder actief. Volgens studies vormt het lichaam minder antistoffen tegen het immuunsysteem bij een blijvend slaaptekort. Voor een gezonde nachtrust moet je tussen de zeven en negen uur slapen.

4. Gebrek aan lichaamsbeweging

Vooral in het koude seizoen is het moeilijk om voldoende te bewegen. Maar op dit moment is dagelijkse lichaamsbeweging belangrijk omdat een gebrek aan lichaamsbeweging ons immuunsysteem verzwakt. Regelmatige lichaamsbeweging produceert afweercellen. Als er minder immuuncellen worden aangemaakt, zijn we vatbaarder voor infecties en andere ziekten. Zorg ervoor dat u minimaal 150 minuten aan matige intensiteit of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week doet.

Ook interessant voor u: Hoe u uw immuunsysteem kunt helpen

Video: 5 voedingsmiddelen die verkoudheid en griep kunnen voorkomen

Leave a Reply

Your email address will not be published.