Verslaafd aan neusspray – hoe het te knippen?

Verslaafd aan neusspray – hoe het te knippen?

Wanneer we neusspray gebruiken bij verkoudheid of griep, vernauwen de dunne bloedvaten in de neus, waardoor het weefsel opzwelt. Het gevoel van een vrije neus verschijnt, we kunnen beter ademen en de algemene conditie verbetert. Maar dit effect heeft ook bijwerkingen, die er in het ergste geval toe kunnen leiden dat uw dagelijkse partner de neusspray wordt omdat u niet zonder kunt.

Wanneer praat je over neussprayverslaving?

In de bijsluiter van de neusspray staat dat de neusspray maximaal een week mag worden gebruikt. De reden hiervoor zijn de actieve ingrediënten oxymetazoline en xylometazoline, die er juist voor zorgen dat de neus schoon is. Bij langdurig gebruik van neusspray de neus is merkbaar gewend aan de actieve ingrediënten. Een verstopte neus ontstaat doordat het slijmvlies niet meer van voldoende bloed wordt voorzien en er onvoldoende zuurstof in de bloedbaan komt. Het resultaat is dat de spray nu nog vaker wordt gebruikt. Een vicieuze cirkel begint.

De effecten van neussprayverslaving

Een bijzonder onaangenaam gevolg van een verslaving aan neusspray is een vieze neus. Dit gebeurt wanneer het neusslijmvlies zich terugtrekt en bacteriën zich in de neus nestelen. Hierdoor gaat je neus ruiken. Deze geur is weinig waarneembaar voor de getroffenen, maar nog duidelijker voor degenen om je heen: het ruikt zoet, verrot of ontpit. Maar het is niet alleen de onaangename geur die zich verspreidt. Het neusslijmvlies is droog, de korsten en cortex (boogers) vormen zich meer en meer, de neusbloedingen komen vaker voor en het smaak- en reukvermogen is beperkt.

Een vieze neus geneest niet echt helemaal. Er zijn echter methoden voor de best mogelijke verlichting van symptomen:

 • Neusolie met hyaluronzuur en dexpanthenol
 • Spray met zeezout, inhalaties en neusspoelingen
 • Speciale neuscrèmes
 • Drink twee tot drie liter per dag
 • vermijd droge lucht in de kamer
 • vitamine A en E, zink

Afvallen met neusspray: bekijk stap voor stap hoe het werkt

Om een ​​vieze neus of andere schade aan het neusslijmvlies vanaf het begin te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat de verslaving aan de neusspray verdwijnt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 1. Verandering in neusspray voor baby’s
  Een optie is om over te stappen op een neusspray voor baby’s. Deze bevatten minder actieve ingrediënten en kunnen helpen de verslaving te neutraliseren om uiteindelijk van de spray af te komen, maar wel zo snel mogelijk.
 2. Vervang de neusspray door zeezoutspray
  Zeezoutsprays bevatten alleen water en zeezout, waardoor het neusslijmvlies breekt kalmeert en voedt. Hoewel het geen decongestivum effect heeft, kan het een goede vervanging zijn voor ontwenning.
 3. Stap voor stap het actieve ingrediënt verwijderen
  Voor het spenen moeten patiënten een anti-allergische neusspray gebruiken en deze één keer ‘s ochtends en’ s avonds gebruiken. De decongestivum spray komt alleen wanneer dat nodig is, maar op de een of andere manier zo min mogelijk gebruiken. Als dit half leeg is, so be it zout water (1 eetlepel keukenzout per liter water). Als de spray ook half leeg is, vul deze dan bij met zout water. Na ongeveer drie weken vindt meestal ontwenning plaats en is er alleen zoutoplossing in de neussprayfles.

Een sterke wil en doorzettingsvermogen zijn echter ook belangrijk tijdens het spenen, omdat de neus erg gesloten zal zijn en ademhalen moeilijk zal zijn, vooral in het begin. Maar: omwille van de gezondheid is het de volharding waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published.