Versterk het immuunsysteem – 11 eenvoudige tips

Versterk het immuunsysteem – 11 eenvoudige tips

Miljarden afweercellen werken de klok rond om ons lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën en virussen en de daarmee samenhangende ziekten. Ons dagelijks leven en onze levensstijl zijn cruciaal voor de prestaties van ons immuunsysteem, daarom kunnen we elke dag iets nieuws doen voor ons immuunsysteem en dus voor onze gezondheid.

Voldoende slaap is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Degenen die minder dan vijf uur per nacht slapen, hebben meer kans op b.v. B. om af te koelen. Maar wie? ten minste zeven uur of meer slapen heeft een lager risico om ziek te worden.

Om ons immuunsysteem goed te laten functioneren, is het nodig Vitaminen, mineralen en sporenelementenvia voedsel ingenomen. De belangrijkste zijn onder meer:

 • Vitamine A, B6, B12, C, D en E.
 • zink
 • selenium
 • ijzer
 • koper
 • secundaire plantaardige stoffen

Veel van deze voedingsstoffen zitten binnenin Volkoren granen, haver, noten, wit vlees, vis, fruit en groenten. Onder hen in het bijzonder:

 • BES
 • paprika
 • broccoli
 • tomaten
 • wortels
 • spinazie
 • citrus vruchten
 • druiven

We moeten het hele jaar door seizoensgebonden en in kleur eten om variatie in het menu te hebben. Probeer het bevat voedingsmiddelen die zo natuurlijk mogelijk zijn en voor een groot deel voedsel en snoep vermijden.

3. Drinken

Droge slijmvliezen zijn een waar paradijs voor virussen en bacteriën. Ze komen daar vast te zitten en kunnen niet meer zo gemakkelijk vervoerd worden. Om virussen en bacteriën te voorkomen, moet je elke dag twee liter water drinken. Hierdoor blijven de slijmvliezen vochtig.

4. Frisse lucht en zon

Vitamine D is essentieel voor het gezond functioneren van het immuunsysteem. Het zal via hem gebeuren blootstelling aan de zon gevormd op de huid. Daarom moeten we onze handen en gezicht minstens één keer per dag 20 minuten in de zon houden. Omdat dit in de wintermaanden vaak lastig is, kan uw arts de hoeveelheid vitamine D in uw bloed bepalen en indien nodig vitamine D-supplementen voorschrijven.In de winter is het echter geen slecht idee om naar buiten te gaan in de frisse lucht omdat pathogene micro-organismen zich ophopen en vermenigvuldigen in gesloten ruimtes met droge verwarmingslucht.

5. Sporten en bewegen

Sport en beweging zijn twee goede dingen immuun boosterdie het lichaam op den duur versterken. Na een sporteenheid regenereert het lichaam in de herstelfasen, waardoor het aantal afweercellen (lymfocyten) toeneemt. Op de lange termijn heeft lichaamsbeweging een positief effect op de bloeddruk en ontstekingsprocessen in het lichaam. Overtollig vetweefsel produceert bijvoorbeeld hormonen die in het lichaam worden afgegeven ontsteking en kan daardoor ziekten veroorzaken. Met een normaal percentage lichaamsvet heeft het immuunsysteem minder te bestrijden.

6. Kusjes

Als we kussen, worden in 10 seconden 80 miljoen micro-organismen uitgewisseld. Deze zijn niet gevaarlijk voor een gezond persoon, maar stimuleren eerder het immuunsysteem om harder te werken. Daarnaast geeft hij een kus endorfine gratis welke Stress verminderen en zo het immuunsysteem ontlasten.

7. Vermijd en verminder stress

Wie vaak onder stroom staat, belast niet alleen de zenuwen en het cardiovasculaire systeem, maar ook het immuunsysteem. Veel mensen merken deze stress pas als ze op vakantie gaan, het immuunsysteem uitvalt en ze ziek worden. Om dit niet te doen, moeten we regelmatig pauzeren en z. Bot Spa dag doen en de sauna bezoeken. ook contrast douche stimuleer het immuunsysteem in je eigen badkamer. Als je stress wilt verminderen, moet je werk en privacy zoveel mogelijk scheiden. Schone structuren, ook binnen het gezin, brengen orde en verminderen de dagelijkse stress. Nooit een vergoeding natuurlijk komt hij hier terug Sport voor gebruik. Van zwaargewichttraining tot teamsporten yoga alles is mogelijk. Het is belangrijk om iets leuks te hebben en niet verplicht.

8. Hygiënische maatregelen

Om te voorkomen dat je ziek wordt is ook: hygiëne maatregelen vereist. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Regelmatig handen wassen met zeep
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan
 • Maak het appartement of huis schoon met gewone schoonmaakmiddelen
 • regelmatig ventileren om ziektekiemen uit de kamers te transporteren

9. Laat je regelmatig vaccineren

Vaccinaties verzwakken vaak het immuunsysteem enkele dagen na toediening. Dit is volkomen normaal, aangezien het lichaam onschadelijke ziekteverwekkers bestrijdt antilichaam vormen. Er kan dus lichte koorts of een lichte verkoudheid optreden. Een griepvaccin dat elk jaar wordt gegeven, ondersteunt het immuunsysteem vele malen, omdat het griepvaccin elk jaar opnieuw wordt samengesteld vanwege de steeds veranderende virussen.

10. Gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is het belangrijkste als het gaat om het versterken van ons immuunsysteem. Omdat ongeveer 80% van de immuuncellen zich in de darm bevinden, zijn de darm en het immuunsysteem nauw met elkaar verbonden. Om de darmflora op natuurlijke wijze te versterken, zijn probiotische voedingsmiddelen bijzonder geschikt. Deze bevatten melkzuurbacteriën en gistendie via het voedsel in de darmen terechtkomen, waar ze specifiek het immuunsysteem versterken door ongewenste ziektekiemen te verdringen.

11. Gelach

Onze ziel heeft een enorme impact op het immuunsysteem en de afweer van het lichaam. Hoewel we het misschien niet altijd leuk vinden, heeft lachen vaak een positief effect op ons immuunsysteem. Het versterkt de afweercellen en verlaat de inhoud immunoglobuline verhoging van het bloed. Trouwens: als iets ons deprimeert, zijn we nog vatbaarder voor infecties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.