Verzadigde vetten: goed of slecht?

Verzadigde vetten: goed of slecht?

Wat zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren precies?

Elk vetzuur bestaat uit maximaal 26 koolstofatomen die chemisch aan elkaar zijn gebonden door enkele of dubbele bindingen. In verzadigd vet alleen enkele bindingen komen voor, in onverzadigde vetzuren ook dubbele bindingen. Als er maar één dubbele binding is, hebben we te maken met één enkelvoudig onverzadigde vetzuren Te doen. Als er meerdere dubbele bindingen zijn, is het één meervoudig onverzadigde vetzuren. So far so good, maar wat betekent dat voor onze gezondheid?

Ook interessant: Waarom transvetten zo ongezond zijn >>

Zijn verzadigde vetten goed of slecht?

Verzadigde en onverzadigde vetten zijn niet per definitie gezond of ongezond. Het hangt meestal af van welk product, in welke verhouding en in welke vorm ze verschijnen. Cruciaal is bijvoorbeeld welke ingrediënten naast vet nog meer in het voedsel zitten. Verzadigde vetzuren uit dierlijke producten, zoals rood vlees, zijn in kleine hoeveelheden onschadelijk. Wanneer het echter in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, zwaar wordt verwerkt en in de vorm van worst of kant-en-klaarmaaltijden, beginnen gezondheidsproblemen. Verwerkt vlees is vaak inbegrepen Rijping nitriet verschoven. In het lichaam vormt het kankerverwekkende nitrosaminen met maagzuur. Bovendien leidt de ongelijk hoge consumptie van verzadigde vetzuren in vergelijking met onverzadigde vetten tot een verhoging van het LDL-cholesterolgehalte, wat hart- en vaatziekten kan bevorderen. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet zijn onder meer:

 • boter
 • room
 • vet
 • mayonaise
 • vlees
 • vleeswaren
 • kaas met veel vet
 • Fast food

De beste is één Verhouding verzadigde tot onverzadigde vetzuren 1: 2. Meer dan een derde van het totale geconsumeerde vet moet bij voorkeur afkomstig zijn van enkelvoudig onverzadigde vetten oliezuur, bedenken. Dit komt voornamelijk binnen olijfolie vooraan. Andere bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten zijn amandelen, cashewnoten, pompoenpitten, pinda’s en koolzaadolie. Meervoudig onverzadigde vetzuren moeten zoveel mogelijk omega-3-bronnen bevatten, zoals vette zeevruchten, noten en lijnzaad.

Ook handig: Recepten met olijven >>

Welke voedingsmiddelen bevatten gezonde vetzuren?

Gezonde vetten kenmerken zich door een goede Verhouding van omega-3 tot omega-6 vetzuren behalve. Dit is inbegrepen 1: 5. Omdat omega-3- en omega-6-vetzuren voorlopers worden van boodschappers en weefselhormonen in het lichaam. Omega-3-Vetzuren stimuleren de productie ontstekingsremmend Vethormonen in een tijdje Omega 6-Vetzuurvoorlopers pro-inflammatoir zijn hormonen. Voedingsmiddelen die omega-6 bevatten, zijn echter niet inherent ongezond. Het hangt gewoon van de relatie af. Beide vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam essentieeldat wil zeggen, we hebben ze nodig om te overleven en we moeten ze via voedsel krijgen.

De belangrijkste bronnen van gezonde, onverzadigde vetten zouden moeten zijn:

 • noten en zaden zoals Lijnzaad, walnoten, hazelnoten, pecannoten, cashewnoten, pompoenpitten
 • Plantaardige oliën zoals Olijfolie, koolzaadolie, zeewierolie, lijnolie
 • visolie

Aan de andere kant bevatten zonnebloem-, maïs- en cranberryolie overmatige hoeveelheden omega-6-vetzuren in vergelijking met omega-3-vetzuren. Ze moeten worden vermeden. Veel dierlijke vetten (melkvet, rundvlees, varkensvlees en gevogelte) en sommige plantaardige vetten (cacaoboter, kokosboter, sheaboter en palmvet) bevatten voornamelijk verzadigde vetzuren. Deze zouden maximaal een derde van uw dagelijkse vetinname moeten uitmaken.

Ook spannend: Omega 3 – Is CBD-olie een alternatief voor visolie? >>

Welke gezonde oliën zijn geschikt om te frituren?

In tegenstelling tot de misvatting dat olijfolie mag niet worden gebruikt om te frituren, er is niets mis met frituren in olijfolie, zolang je het maar gebruikt punt van rook van olie, die in ca 180 leugens, ga niet overboord. Ook geschikt koolzaadolie geweldig om te frituren. Pas dus op dat u de olie niet oververhit en bereid uw gerechten langzaam en op milde temperaturen. De extreem gezonde Lijnolie mag echter nooit worden verwarmd. Voeg het toe aan koude gerechten zoals salades, yoghurt of muesli.

Ook interessant: Waarom je elke dag lijnzaad moet eten >>

Video: Gezonde omega-3-vetzuren – niet alleen goed voor het lichaam

Leave a Reply

Your email address will not be published.