Vitamine D: helpt bij depressie?

Vitamine D: helpt bij depressie?

Wat is depressie?

Iedereen heeft fasen die tijdelijk deprimerend en laag zijn. Als deze aandoening aanhoudt, kan het een depressie zijn. De Duitse depressiehulp schat dat ongeveer 5,3 miljoen mensen in Duitsland binnen een jaar aan een depressie lijden. Getroffen personen melden een depressieve, depressieve stemming en een innerlijke leegte. Je verliest interesse in hobby’s, activiteiten met vrienden of familie. Dagelijkse activiteiten vergen veel inspanning en leiden tot snelle vermoeidheid.

Mensen met een depressie hebben meestal een vitamine D-tekort

Studies over de mate waarin vitamine D depressie kan voorkomen of helpen bestrijden, zijn tot verschillende conclusies gekomen. Een Amerikaanse studie stelt dat behandeling met de zonnevitamine niet werkt. Een Noorse studie wees uit dat een hoge inname van vitamine D de symptomen van depressie kan verlichten.

“Mensen met een depressie hebben vaak een zeer laag vitamine D-gehalte. Volgens recente onderzoeken wordt het risico op het ontwikkelen van een depressie bijna verdubbeld bij een laag vitamine D-gehalte”, legt Dr. Tegtmeier van Asklepios Stadtklinik Bad Wildungen online op de website van het ziekenhuis. “Het compenseren van vitamine D-tekort kan de symptomen helpen verminderen.” Dit komt omdat de vitamine belangrijk is bij het reguleren van serotonine, de stof die de hersenen draagt. Dit activeert het beloningssysteem in onze hersenen en kan zorgen voor gevoelens van geluk en een goed humeur. Bovendien beïnvloedt vitamine D het gebruik van dopamine en de synthese van noradrenaline – andere boodschappers die ons psychisch welzijn beïnvloeden. Daarnaast beschermt de zonnevitamine onze zenuwcellen.

Super goed: Niet alleen aanvullen met vitamine D, maar alleen na overleg met uw arts, die met een bloedonderzoek uw vitamine D-spiegel kan bepalen. Bij vitamine D-tekort zal hij u adviseren bij het kiezen en nemen van de juiste voorbereidingen.

Hier meer over: Tekenen van een overdosis vitamine D >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.