Advertisement

Vitamine K-tekort: 9 symptomen en gevolgen

4. Bloed in de urine

Als de bloedstolling wordt verstoord als gevolg van vitamine K-tekort, kunnen in ernstige gevallen zelfs rode bloedcellen in de urine van de geïnfecteerde terechtkomen. In de zogenaamde hematurie urine kan daarom onder bepaalde omstandigheden licht rood worden. Het fenomeen komt ook voor bij sommige nierziekten zoals nierstenen of nierkanker.

5. Maagbloeding met braken

De verhoogde bloedingsneiging als gevolg van vitamine K-tekort is ook in het lichaam voelbaar. Naast de darmen kan ook de maag worden aangetast door bloedingen. Een zwaardere bloeding in de maag kan zelfs leiden tot bloederig braken – een duidelijk alarmsignaal dat u ertoe zou moeten brengen onmiddellijk een arts te raadplegen. Want naast vitamine K-tekort kunnen er ook zweren, ontstekingen van het maagslijmvlies of vreemde lichamen ontstaan.

6. Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Verschillende onderzoeken bij dieren en mensen hebben al aangetoond dat vitamine K belangrijk is voor gezonde bloedvaten. In de Rotterdamse Hartstudie ontdekten de onderzoekers dat mensen die tijdens de observatieperiode van 10 jaar veel voedsel met veel vitamine K2 aten, significant minder afzettingen op de wanden van bloedvaten hadden en daardoor minder kans hadden op het ontwikkelen van atherosclerose. van degenen met een laag vitamine K-gehalte. Met een goede toevoer van vitamine K werd ook het risico op coronaire hartziekten (CHD) verminderd en werd de algemene cardiovasculaire gezondheid van de deelnemers verbeterd.

7. Zwarte ontlasting

Door de verhoogde neiging tot bloedingen en mogelijke bloedingen in de maag met vitamine K-tekort, kan uw ontlasting ook verkleuren. Terwijl felrode bloedsporen in de anus of ontlasting wijzen op een bloeding in de achterkant van de darm, bijvoorbeeld aambeien of striae van de anus, spreekt ook een donkere tot donkere verkleuring teer ontlasting wordt genoemd – vanwege het feit dat bloedingen al in de maag of zelfs in de slokdarm voorkomen. Omdat het felrode pigment van het bloed in contact komt met maagzuur hematine chloride verkleurt en verkleurt daardoor donker tot zwart. Neem in een dergelijk geval onmiddellijk contact op met uw arts – tenzij u zeker weet dat de verkleuring het gevolg is van overmatige consumptie van bieten, bosbessen of ijzertabletten.

8. Concentratieproblemen en vermoeidheid

Onvoldoende toevoer van vitamine K wordt niet altijd gevoeld door typische symptomen zoals de neiging tot bloeden. Helaas kunnen diffuse symptomen zoals gebrek aan concentratie, constante vermoeidheid of hoofdpijn ook optreden als u een tekort aan vitamine K heeft. Vooral milde tekortkomingen zijn moeilijk te detecteren bij dergelijke algemene symptomen, aangezien algemene malaise optreedt bij de meeste tekorten en symptomen. Ga daarom naar uw vertrouwde arts voor opheldering als u onlangs ongewoon moe bent geworden en u zich niet kon concentreren.

9. Verhoogde gevoeligheid voor infecties

Ben je blijvend ziek of ben je vaker verkouden dan normaal? In eerste instantie wordt een lichte ondervoeding gevoeld door een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Dit nogal vage symptoom maakt het ook moeilijk om onmiddellijk een vitamine K-tekort af te leiden.Bovendien is een verhoogde vatbaarheid voor infecties ook een veel voorkomend teken van andere tekorten aan voedingsstoffen of ziekten. Als u vaak ziek of verkouden bent, moet u zeker een bloedonderzoek laten doen door uw huisarts.

Voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan vitamine K.

Met deze voedingsmiddelen kun je gemakkelijk aan je vitamine K-behoefte voldoen:

  • Kool
  • spinazie
  • raket
  • broccoli
  • sla
  • bloemkool
  • zuurkool
  • Yoghurt en kwark met hoog vetgehalte

Video: Vers of bevroren – welke groenten zijn gezonder?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement