Advertisement

Voedingsvezels: voordelen en voedingsmiddelen

Hoeveel vezels moet je consumeren?

De GDC-aanbeveling spreekt voor een dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels minimaal 30 gram per dag. Meer is nog beter, blijkt uit het laatste onderzoek. Zeker als je al last hebt van constipatie of last hebt van trage darmen. Dan moet zelfs 40 tot 50 gram grondstof bij de dagelijkse voeding worden verstrekt. Voorzichtigheid is echter geboden: ‘s nachts overschakelen van een vezelarm dieet kan ook leiden tot winderigheid, een vol gevoel of buikpijn. Hier moet u ontspannen en uw dieet van week tot week veranderen. Als u niet zeker weet wat de beste manier is om uw dieet te veranderen, vraag dan advies aan uw arts. Hij ondersteunt je met tips.

Dagelijks alcoholgebruik is erg belangrijk, vooral wanneer u uw dieet verandert naar een vezelrijk dieet. Een inname van minimaal twee liter vocht per dag (geldt voor volwassenen) is absoluut noodzakelijk om de grove substantie in het voedselpulp te laten zwellen. Mineraalrijke vloeistoffen worden aanbevolen, bij voorkeur zonder of met weinig koolzuur. Een hoogwaardig mineraalwater ondersteunt uw gezonde voeding en voorziet het lichaam van belangrijke mineralen zoals calcium of magnesium.

Als je je vezelrijke voeding wilt implementeren met zemelen of andere opgeblazen voedingsmiddelen, dan moet de aanbevolen hoeveelheid vocht weer worden verhoogd met minimaal 0,5 liter per dag.

Waar zijn de voedingsvezels?

Veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature al waardevolle ingrediënten, dus je kunt je behoefte aanpassen door middel van voedselinname. Laat u niet verwarren door het negatieve deel van het woord “ballast”. Deze vezels, die als rijsmiddel of vulmiddel fungeren, zijn zeer nuttig voor het menselijk lichaam.

Er zijn 4 hoofdtypen voedingsvezels die tot 15% in planten kunnen worden gevonden:

  • cellulose (vulstof)
  • hemicellulose (zwelmiddel)
  • pectine (zwellingmiddel)
  • lignine (vulstof)

Ze komen vooral voor in:

  • Granen
  • graan producten
  • Groenten, vooral rauw
  • fruit

Ze moeten de hele dag en in alle maaltijden worden opgenomen. Het heeft geen zin om de hele dag ongezond voedsel te eten en ‘s avonds yoghurt met tarwezemelen te eten. Dit is niet bevorderlijk voor een gezonde darmflora en een goede spijsvertering, maar het zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot buikpijn ‘s nachts.

In de video: Zo word je niet dik van pasta, rijst en dergelijke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement