Voedselintolerantie: 5 tekenen van melkeiwitallergie

Voedselintolerantie: 5 tekenen van melkeiwitallergie

Wat is een allergie voor witte melk?

Dierlijke melk bevat eiwit, ook wel caseïne of melkeiwit genoemd. In de regel wordt dit eiwit door ons mensen goed verdragen. Daarom is een melkeiwitallergie een van de vrij zeldzame voedselintoleranties. Het lichaam reageert bijzonder gevoelig op melkeiwit. Vooral het eiwit in koemelk wordt vaak niet getolereerd.

Allergie voor melkeiwitten komt minder vaak voor dan de meest bekende lactose-intolerantie. Naar schatting lijdt ongeveer 1 tot 3 procent van alle volwassenen in Duitsland aan een eiwitallergie. Kinderen van wie het spijsverteringskanaal nog niet volledig ontwikkeld is, verdragen melkeiwit eerder niet.

Tekenen van allergie voor melkeiwit

Een allergie voor melkeiwit kan zich op verschillende natuurlijke manieren manifesteren. Het immuunsysteem van de geïnfecteerde maakt antistoffen aan tegen melkeiwit. De meest voorkomende allergiesymptomen zijn:

  • Maagpijn na het nuttigen van zuivelproducten.
  • Spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, braken, gas en diarree.
  • Jeukende huidirritatie in de vorm van uitslag, roodheid of zwelling.
  • Luchtwegbeschadiging door loopneus en hoesten.
  • In zeldzame gevallen kan een levensbedreigende anafylactische shock optreden.

Goed om te weten: Baby’s die vatbaar zijn voor koliek of die weigeren te eten, kunnen allergisch zijn voor melkeiwit.

Verschil: lactose-intolerantie en melkeiwitallergie

Mensen met lactose-intolerantie kunnen de melksuiker die het bevat niet verdragen. Het lichaam heeft niet het enzym lactase om lactose af te breken in afzonderlijke componenten. Bij lactose-intolerantie maakt de dunne darm weinig of geen lactase aan. Het resultaat: lactose migreert amorf in de dikke darm en veroorzaakt daardoor klachten als buikpijn, winderigheid of diarree na consumptie.

>> Test jezelf: “Ben ik lactose-intolerant?”

Behandeling van melkeiwitallergie

Een bloedonderzoek kan worden gebruikt om te bepalen of u allergisch bent voor melkeiwit. IgE (allergische antistoffen in het bloed) wordt getest. In het geval van een algemene allergie voor melkeiwit, moeten patiënten koemelk vermijden en plantaardige producten gebruiken. Dus de producten met haver-, soja- of amandelmelk zijn alternatief. Als u daarentegen alleen allergisch bent voor koemelkeiwit, kunt u geiten- en schapenmelk consumeren.

Mensen met een allergie moeten er ook rekening mee houden dat melkeiwit in veel producten verborgen zit. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals gebak, chocolade, worst of kant-en-klaarmaaltijden, bevatten juist eiwitten. Om niet per ongeluk melkeiwit te consumeren, moeten geïnfecteerde mensen de ingrediënten van de eindproducten zorgvuldig controleren, veganistische alternatieven gebruiken en vers en onbewerkt voedsel herhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.