Wanneer is de beste tijd om een ​​griepprik te halen?

Wanneer is de beste tijd om een ​​griepprik te halen?

De herfst is in aantocht, het is koud buiten en het regent en het griepseizoen, dat tot half mei duurt, is op tijd begonnen. Maar dit najaar moeten we ons niet alleen beschermen tegen de griep, maar ook tegen het coronavirus.

Niet alleen experts, maar ook minister van Volksgezondheid Jens Spahn adviseren om zich dit jaar te laten vaccineren tegen de griep. Voor verder advies vroegen we het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (gsk) wie het griepvaccin moet krijgen, wanneer en wat er gebeurt als er sprake is van een dubbel coronavirus en griepinfectie.

Wie moet worden gevaccineerd?

De Vaste Vaccinatie Commissie (STIKO) van het Robert Koch Instituut (RKI) adviseert momenteel seizoensgriepvaccinatie voor ouderen boven de 60, mensen met onderliggende chronische ziekten, zwangere vrouwen (vanaf het tweede trimester), verpleeghuisbewoners en ouderen, en medische medewerkers en professionele teams met veel menselijk contact.

Wanneer is de beste tijd om je te laten vaccineren?

Volgens het Robert Koch Institute duurt het tien tot veertien dagen om de vaccinatie te voltooien. Om jezelf tijdig te beschermen, raadt het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie aan om je in oktober of november te laten vaccineren tegen de griep.

Als u in deze periode de vaccinatie mist, kunt u deze in december en bij het begin of tijdens de griepuitbraak vervangen. Afhankelijk van het vaccin duurt de immuunbescherming zes tot maximaal twaalf maanden, maar neemt ook af in de loop van de tijd. Nog een argument voor vaccinatie: wie tegen griep is ingeënt, beschermt anderen tegen griep.

Verhoogt de griep het risico op besmetting met het coronavirus?

Theoretisch kan volgens gsk een dubbele infectie optreden, die het menselijk lichaam verder kan belasten in vergelijking met een enkele infectie. Een dubbele infectie met beide ziekteverwekkers verhoogt het risico om ernstig ziek te worden en ook het risico om aan de ziekte te overlijden.

Datum: 20/10/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.