Zijn biologische voedingsmiddelen echt gezonder?

Zijn biologische voedingsmiddelen echt gezonder?

Biologische voedingsmiddelen bevatten aanzienlijk meer secundaire plantaardige stoffen

Een andere groep onderzoekers onderzocht biologische voeding op het gehalte aan secundaire plantaardige stoffen en kwam uit de 343 onderzochte onderzoeken tot de volgende conclusie: Biologische groenten en fruit bevatten gemiddeld 20 en 60 procent meer bijproducten in plaats van conventioneel geteelde producten. Wetenschappers vermoeden dat de hogere fytochemicaliën te wijten zijn aan het feit dat biologische planten moeten worden beschermd tegen roofdieren in vergelijking met conventionele planten en daarom meer fytochemicaliën produceren om dit te doen. Daarnaast zorgt stikstofbemesting in de conventionele teelt ervoor dat planten sneller groeien en dus minder tijd hebben om fytochemicaliën te produceren.

Zijn biologische voedingsmiddelen minder besmet met pesticiden?

In de conventionele teelt worden vaak pesticiden, herbiciden of fungiciden gebruikt om groenten en fruit te beschermen tegen roofdieren, andere planten of schimmelplagen. Hierdoor blijven de vaak gebruikte chemische resten op of zelfs in het voedsel achter. Het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (BVL) heeft onderzocht welke conventionele producten sterk verontreinigd zijn of vaak grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelenresiduen bevatten. Hij heeft het gevonden meeste pesticiden in de volgende voedingsmiddelen:

  • Fruit: Rozijnen, mandarijnen, mango’s, tafeldruiven

  • Groenten en salade: Aubergines, bonen (met peulen), veldsla, verse kruiden, knolselderij, champignons, paprika, radijs, radijs, spinazie

Het is daarom belangrijk dat deze voedingsmiddelen biologisch zijn in plaats van conventioneel, omdat zelfs het wassen of schoonmaken van de rassen pesticiden niet volledig kan elimineren.

Conclusie: is het de biologische waard?

Volgens de huidige wetenschappelijke kennis is biologisch geteeld voedsel veilig rijk aan secundaire plantaardige stoffen en armer aan residuen van bestrijdingsmiddelen van conventionele producten. Er zijn echter geen verschillen in vitamines en mineralen. Biologische producten zijn nog steeds de beste keuze om zowel ecologische als gezondheidsredenen. Als u echter geen geld heeft om biologisch voedsel te kopen of het niet ergens anders wilt uitgeven, hoeft u zich geen zorgen te maken, aangezien conventionele groenten nog steeds een gezonde keuze zijn en aanzienlijk gezonder zijn dan welk voedsel dan ook. U moet echter de biologische versie kiezen, vooral voor de bovengenoemde soorten groenten en fruit, die sterk verontreinigd zijn met pesticiden.

Video: Volgens een onderzoek vermindert biologische voeding het risico op kanker

Leave a Reply

Your email address will not be published.